Sari la conținut

Un punct de cotitură în procesul de transfer al activelor înghețate ale Federației Ruse

Financial Times a publicat recent un articol în care se spune că Uniunea Europeană este în sfârșit aproape de a transfera activele înghețate ale Federației Ruse în favoarea Ucrainei, ceea ce va reprezenta primul incident din istoria dreptului internațional public. Mai multe despre acest lucru mai jos în articol.

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, o serie de pachete de sancțiuni au fost impuse Federației Ruse atât de către UE, cât și de către SUA. Ca urmare, peste 400 de miliarde de dolari din fondurile rusești au fost înghețate în lume. Cea mai mare parte a acestei sume este concentrată în UE, în special în depozitarul internațional Euroclear. Comunitatea europeană dezbate de mai bine de 2 ani modul în care aceste fonduri pot fi folosite pentru a ajuta Ucraina, iar următoarele șase luni ar putea fi un moment de cotitură. Potrivit unor surse, încă din iulie, Ucraina ar putea primi 2-3 miliarde de dolari din profiturile obținute din activele rusești înghețate în compania financiară belgiană Euroclear. O decizie comună a statelor membre ale UE este o condiție prealabilă pentru punerea în aplicare a acestei idei. Merită să ne așteptăm ca propunerea să fie anunțată înainte de summitul liderilor europeni de săptămâna viitoare.

Potrivit oficialilor UE, profiturile totale generate de Euroclear ar putea ajunge la 20 miliarde de euro până în 2027. A devenit cunoscut faptul că Comisia Europeană elaborează un program de confiscare a veniturilor legate de sancțiuni, începând cu luna februarie, plasate în Euroclear. Potrivit acesteia, 97% din veniturile provenite din activele rusești înghețate pot fi transferate la bugetul Uniunii Europene, iar apoi acești bani au fost plătiți trimestrial sau de două ori pe an “pentru nevoile Ucrainei, în conformitate cu diverse acorduri”.
Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că toate versiunile programului menționează doar profiturile viitoare din active. Cele 4 miliarde de euro deja primite vor fi folosite pentru a acoperi costurile legale ale unei sute de procese intentate de Rusia împotriva Euroclear. Intenția de a utiliza fondurile nu numai pentru reconstrucția postbelică, ci și pentru sprijin militar, în special pentru achiziționarea de arme, poate fi numită o inovație. Dar trebuie să ne dăm seama că nu există un punct de vedere unificat în acest moment cu privire la această chestiune.

Germania, Franța și Italia se opun inițiativei, argumentând că bunurile sigure au imunitate în conformitate cu dreptul internațional. Aceste țări și Banca Centrală Europeană au avertizat că confiscarea ar putea submina moneda euro. Cu toate acestea, țările au avut această poziție încă de la începutul invaziei la scară largă, iar mulți politicieni au recunoscut deja că este mioapă și nerezonabilă.

Se discută, de asemenea, o opinie alternativă privind mecanismul de transfer. Ministrul britanic de externe David Cameron a înaintat o propunere de a formaliza transferul banilor ruși către Ucraina sub forma unui împrumut, pe motiv că Rusia va fi obligată să plătească despăgubiri Ucrainei după încheierea războiului. În acest fel, a spus el, activele ar fi folosite ca o garanție pentru plata reparațiilor. “Există o oportunitate de a folosi ceva de genul unui împrumut sindicalizat sau obligațiuni care să folosească de fapt activele rusești înghețate ca o garanție pentru a oferi acei bani ucrainenilor, știind că îi vom returna atunci când Rusia va plăti reparațiile”, a declarat Cameron marți, potrivit ziarului The Guardian.

Ministrul britanic consideră că acest plan va contribui la unirea țărilor G7 și UE în această problemă și va ajuta la găsirea unei modalități comune de a transfera cât mai curând posibil activele rusești către Ucraina.
Cu toate acestea, Marea Britanie este pregătită să pună în aplicare acest plan pe cont propriu sau împreună cu acele țări care vor accepta această propunere. Dar această propunere nu este motivată de interesele părții ucrainene. Potrivit experților britanici, ea va crea o tonă de formalități birocratice și nu va face decât să amâne problema transferului pentru o perioadă și mai lungă de timp. Cu toate acestea, un astfel de plan de emitere de obligațiuni va contribui la păstrarea reputației City-ului londonez ca unul dintre cele mai mari centre financiare din lume, ceea ce reprezintă o prioritate pentru mulți din parlamentul britanic.

Merită, de asemenea, să acordăm atenție poziției Statelor Unite ale Americii. Da, Statele Unite sunt cu siguranță unul dintre factorii care conduc această problemă. Dar, recent, în marja Congresului, s-a discutat un mecanism prin care activele înghețate ale Rusiei ar deveni un substitut pentru ajutorul militar regulat acordat Ucrainei. Acesta a fost aruncat la gunoi de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, într-un interviu acordat Bloomberg. Ea a declarat că orice plan de confiscare a activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina nu poate fi considerat un substitut pentru ajutorul de care țara are nevoie urgentă. “Nu văd niciun substitut real pentru o decizie a Congresului de a acorda Ucrainei ajutorul de care are nevoie anul acesta. Nu cred că cineva poate umple acest gol”, a spus ea.

Yellen a precizat că, deși Uniunea Europeană a aprobat deja “o finanțare foarte substanțială” pentru Ucraina, iar Japonia a contribuit și ea, “suma totală pare inadecvată”. Fondurile ar putea ajuta Ucraina pe termen scurt, în timp ce țara așteaptă un ajutor mai larg, a spus ea.

În prezent, mai mult de 60 de miliarde de dolari din ajutorul de urgență propus de SUA pentru Ucraina este blocat de luni de zile în Congresul american. După ce proiectul de lege care prevede acordarea de ajutor Ucrainei a fost aprobat în Senat, Camera Reprezentanților nu a votat încă asupra acestuia.

În concluzie, merită menționat faptul că problema transferului activelor înghețate este cu siguranță controversată și are multe nuanțe. Dar coaliția pro-ucraineană ar trebui să realizeze că aceasta este o decizie istorică, atât de necesară în acest moment. Și este pur și simplu inutil să încerce să o îndulcească sau să o schimbe în vreun fel. Prin urmare, în iulie, UE și partenerii săi ar trebui să ia în sfârșit o decizie finală cu privire la viitorul activelor rusești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!