La 22 iunie se marchează anual Ziua de doliu și comemorare a victimelor războiului în Ucraina, care comemorează atacul din 1941 al Germaniei naziste asupra URSS. Al Doilea Război Mondial a fost o adevărată tragedie națională – foametea, împușcăturile și deportările în masă au luat viața a 8-10 milioane de ucraineni. Astăzi, ucrainenii percep diferit semnificația cuvântului “război”: în 2014, Rusia a încălcat în mod flagrant integritatea teritorială a Ucrainei și și-a propus să distrugă poporul ucrainean.
Ca parte a URSS, Ucraina, ca stat, a fost supusă unei opresiuni masive din partea Rusiei. Propaganda rusă era deja în vigoare atunci, iar narațiunile sale nu se deosebeau prea mult de ideologiile Rusiei moderne. Ucrainenii erau disprețuiți de autoritățile de atunci: bărbații ucraineni au fost forțați să lupte în războaie inutile, cum ar fi războiul sovieto-finlandez din anii 1939-1940, care s-a încheiat cu înfrângerea Uniunii Sovietice; limba ucraineană a fost discriminată, fiind forțată să vorbească limba rusă, iar manualele ucrainene au fost arse; au avut loc crime și represiuni împotriva ucrainenilor doar din cauza naționalității lor.
Regimul Putin susține pe deplin o ideologie care a existat cu aproape o sută de ani în urmă. Kremlinul încearcă să acorde victoria URSS în cel de-al Doilea Război Mondial Rusiei, chiar dacă multe țări au luptat împotriva Germaniei naziste. Rusia se mândrește cu victoria nemeritată din secolul trecut, în timp ce, în paralel, repetă, dacă nu chiar depășește, scenariul tragic al unui război sângeros. În discursurile sale, Putin a declarat în mod repetat că meritul pentru victoria asupra nazismului aparține Rusiei.
Ca și Adolf Hitler, Putin a mizat pe un blitzkrieg. Propagandiștii ruși vorbeau despre cucerirea Kievului “în trei zile”, dar s-au ales cu un război prelungit, cu o izolare la nivel mondial și cu o mare de sancțiuni. Agresorul ascunde numeroasele înfrângeri în spatele unor intimidări care privesc direct securitatea nucleară globală.
Amploarea distrugerii orașelor ucrainene de către țara agresoare este plină de devastarea lăsată de armata nazistă. Unele așezări din estul Ucrainei nu mai există – rușii au ras casele la pământ. Atacuri teroriste împotriva civililor, tortură, gropi comune, ecocidul cauzat de bombardarea centralei hidroelectrice Kakhovka, posibilul bombardament al centralei nucleare Zaporizhzhia – toate acestea sunt scrisul de mână al Rusiei, care comite fără milă genocidul unui întreg popor sub ochii lumii.
Pentru ucraineni, memoria publică a celui de-al Doilea Război Mondial a fost umbrită de tragediile care au loc chiar acum în Ucraina. Rușii nu au valori morale și sunt capabili de cele mai grave crime de război. Un exemplu este consecințele ocupației de la București, unde oamenii au fost torturați până la moarte la fiecare pas.
Războiul ruso-ucrainean a fost o dovadă în plus a ceea ce se întâmplă atunci când un tiran și dictator devine lider de stat. Încârligat de o idee nebună, Putin a încercat să găsească oameni care gândesc la fel ca el, și nici măcar asta nu a ajutat Rusia să realizeze ceea ce intenționa să facă. Tot ceea ce au obținut autoritățile ruse este izolarea și rușinea. Narațiunile de propagandă despre lupta împotriva nazismului sunt un element de manipulare publică. Rusia, condusă de “Führerul” său, a devenit ea însăși un guvern nazist.
Nu este pentru prima dată când Ucraina se confruntă cu o suferință pe scară largă pe propriul său teritoriu: timp de secole a vrut să fie divizată, invadată și distrusă. Amintirea victimelor celui de-al Doilea Război Mondial și a victimelor războiului modern ar trebui să miște inacțiunea organizațiilor internaționale care urmăresc creșterea zilnică a numărului de ucraineni uciși.