Sari la conținut

Un sistem de transport plutitor temporar, creat de armata SUA în scopul furnizării ajutoarelor umanitare, a început să se îndrepte către regiunea Gaza

Armata Statelor Unite a inițiat transportul unui debarcader către malul Fâșiei Gaza, a declarat miercuri un oficial american citat de agenția Reuters. Acesta este unul dintre ultimii pași înaintea inaugurării unui port maritim promis de președintele Joe Biden, menit să faciliteze livrările de ajutoare umanitare către palestinieni, scrie sursa.

În luna mai, armata americană a optat să assembleze digul maritim în portul israelian Ashdod, datorită condițiilor meteorologice din locul destinat în Gaza pentru instalare.

Oficialii americani speră ca digul să fie ancorat pe coasta Fâșiei Gaza și să permită începerea livrărilor de ajutoare umanitare în zilele următoare.

“Componentele digului temporar, împreună cu navele militare implicate în construcția sa, au început să se deplaseze din portul Ashdod spre Gaza mai devreme astăzi. Acolo, va fi ancorat pe plajă pentru a facilita livrarea ajutorului umanitar internațional”, a afirmat oficialul american.

Miercuri, Ministerul britanic de Externe a anunțat că un transport de aproape 100 de tone de ajutoare a părăsit Cipru cu destinația noului dig temporar din Gaza.

Eforturile armatei americane vin la opt luni după ce militanții palestinieni ai Hamas au atacat Israelul în octombrie anul trecut, provocând moartea a 1.200 de persoane și răpirea altor 250, conform unui bilanț al autorităților israeliene.

În replică, Israelul a lansat un asalt asupra Fâșiei Gaza, ucigând peste 35.000 de palestinieni, în mare parte femei și copii, conform autorităților sanitare locale. Acest atac a transformat o parte semnificativă a enclavii într-o zonă pustie și a stârnit avertismente severe din partea ONU cu privire la riscul de foamete generalizată printre civili.

Israelul a încercat să demonstreze că nu blochează ajutorul umanitar destinat palestinienilor din Gaza. Cu toate acestea, oficialii americani și organizațiile umanitare susțin că eforturile Israelului sunt insuficiente.

Dan Dieckhaus, director în cadrul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a declarat că Israelul trebuie să facă mai mult pentru a răspunde îngrijorărilor legate de uciderea voluntarilor din Gaza. “Per ansamblu, încă nu suntem mulțumiți. Și nu vom fi mulțumiți atâta timp cât vom continua să vedem morți și răniți în rândul lucrătorilor din domeniul ajutorului umanitar”, a adăugat Dieckhaus.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!