Sari la conținut

Un stat din Asia va oferi maimuțe în calitate de cadouri partenerilor săi comerciali, în ceea ce a fost numit „diplomație a urangutanilor”

Malaysia, o țară cu una dintre cele mai importante economii din Asia de Sud-Est, plănuiește să aplice ceea ce este numit „diplomația urangutanilor” în relațiile sale cu statele care importă ulei de palmier, oferind maimuțe ca dar pentru a atenua îngrijorările legate de practicile sale de mediu, conform Reuters, scrie sursa.

Această inițiativă, comparată de ministrul malaez pentru comerț cu „diplomația panda” a Chinei, vine în contextul în care anul trecut Uniunea Europeană a interzis importurile de bunuri provenite din defrișări, o măsură care ar putea afecta exporturile de ulei de palmier ale Malaysiei.

Această interdicție a fost discutată la nivelul UE de mai mulți ani, iar comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a avertizat încă din 2021 că „cei care distrug pădurile nu vor avea acces la piața unică a UE”.

Chiar dacă în unele țări europene uleiul de palmier este văzut ca o alternativă mai sănătoasă la uleiul de floarea-soarelui, este utilizat pentru producția unei game largi de produse, în special în industria cosmeticelor.

Malaysia, al doilea cel mai mare exportator mondial de ulei de palmier, după Indonezia, susține că legislația adoptată de UE este discriminatorie și are ca scop protejarea producătorilor europeni de ulei vegetal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!