Sari la conținut

Una din marile confruntări ale războiului rece dintre Occident și URSS. Lupta de la bazinul Chosin

În mod just, războiul din Coreea este denumit de mulți istorici ‘războiul uitat’, deși a fost unul din primele acte ale luptei dintre cele două mari superputeri, U.R.S.S. și SUA un episod important al Războiului Rece. Această denumire reflectă în mod specific nivelul relativ scăzut de conștientizare și interes public internațional față de acest conflict în comparație cu alte conflicte importante, precum cel de-al doilea război mondial sau războiul din Vietnam.

Deși a implicat trupe a 17 țări membre ONU care au luptat contra Republicii Nord Coreene și a ‘voluntarilor chinezi’, iar bătăliile au avut proporții epice, nu s-a bucurat de acoperirea media meritată.

Poate pentru că televiziunea nu era atât de dezvoltată, cum s-a întâmplat mai târziu în timpul conflictului din Vietnam, sau poate pentru că în contrast cu alte conflicte care s-au încheiat cu tratate de pace sau alte acorduri care au adus o concluzie clară, războiul din Coreea s-a încheiat cu un armistițiu în 1953, iar starea tehnică de război a rămas în vigoare. 

Lipsa unei rezolvări definitive poate contribui la sentimentul că acest război nu a fost complet încheiat și, prin urmare, nu a primit aceeași atenție ca alte conflicte.

Vom încerca să readucem la viață una dintre cele mai dramatice încleștări ale acestui război, bătălia de la lacul (bazinul) Chosin. A fost singurul moment al războiului în care americanii, sprijiniți de aliații lor s-au aflat în dificultate reală, fiind în pericol de a fi încercuiți și tăiată retragerea către bazele din sud.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!