Vaticanul a confirmat miercuri o interdicție privind intrarea catolicilor în francmasonerie, o societate cvasi-secretă pe care Biserica Catolică o privește cu ostilitate de secole, anunță Reuters, citat de HotNews.
„Apartenența activă la Francmasonerie de către un membru [al Bisericii Catolice] este interzisă din cauza naturii ireconciliabile între doctrina Catolică și Francmasonerie”, a declarat Congregației pentru Doctrina Credinței într-o scrisoare publicată miercuri de presa de la Vatican.
Aceasta este aceeași instituție a Vaticanului care a precizat săptămâna trecută că transsexualii pot fi botezați în Biserica Catolică, dar cu anumite condiții.
Noua decizie privind apartenența catolicilor la Francmasonerie este datată pe 13 noiembrie și contrasemnată de papa Francisc. Decizia a fost pronunțată după ce un episcop din Filipine a cerut Vaticanului formularea unei opinii asupra subiectului, fiind alarmat de creșterea numărului francmasonilor din țara sa.
Decizia publicată miercuri citează o declarație din 1983 semnată de fostul papă Benedict al XVI-lea, care la momentul respectiv era prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței, cea mai importantă autoritate a Vaticanului pentru chestiuni doctrinare.
Catolicii păcătuiesc „grav” dacă intră în francmasonerie
Catolicii „din asociații Masonice sunt într-o stare de păcat grav și nu pot primi Sfânta Împărtășanie”, nota declarația emisă cu 4 decenii în urmă.
Lojele masonice sunt formate de regulă exclusiv din bărbați, fiind adesea subiectul unor teorii ale conspirației privind influența lor asupra conducătorilor lumii și deciziilor luate la nivel mondial.
Marea Lojă Unită din Anglia descrie în schimb francmasoneria ca fiind „una dintre cele mai vechi organizații sociale și caritabile din lume”, îndrădăcinată în tradițiile breslei zidarilor care construiau biserici, bazilici și catedrale în Evul Mediu.
Ea îi enumeră pe fostul prinț consort Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, fostul premier britanic Winston Churchill, cunoscutul actor Peter Sellers sau autorii Rudyard Kipling și Arthur Conan Doyle printre membrii faimoși din trecut ai francmasoneriei.
Se estimează că la nivel mondial francmasoneria are în jur de 6 milioane de membri.