Sari la conținut

Versiunea africană a păcii pentru Ucraina – un continent lipsit de viziune politică sau un partener credibil în procesul de negociere?

O delegație de lideri africani a sosit vineri, 16 iunie, în capitala ucraineană cu propunerile lor de pace pentru războiul dintre Ucraina și Rusia. Statistic vorbind, liderii mondiali au venit la Kiev cu vești bune pentru țară sau cu propuneri care pot fi aplicate în viitor. Cu toate acestea, vizita liderilor de pe continentul african a provocat mai multe întrebări decât răspunsuri. Mai multe despre acest lucru mai târziu în articol.

Planul de soluționare a conflictului militar dintre Ucraina și Rusia de către partea africană a devenit cunoscut la sfârșitul lunii mai. Șase lideri africani au făcut o propunere Ucrainei. Kievului i s-a propus să accepte să înceapă discuții de pace cu Rusia chiar dacă trupele rusești rămân pe teritoriul său. Inițiativa este condusă de președintele senegalez Macky Sall, președintele de anul trecut al Uniunii Africane, a cărui țară nu a fost prezentă la ultimul vot de condamnare a Rusiei la ONU, în februarie anul acesta.

Din ea mai fac parte președinții Abdel Fattah al-Sisi din Egipt și Hakainde Hichilema din Zambia, care au votat în favoarea rezoluției, precum și Denis Sassou Nguesso din Republica Congo și Yoweri Museveni din Uganda, care s-au abținut.

Vineri, însă, liderii s-au deplasat în Ucraina pentru a-și prezenta conceptul, apoi intenționează să prezinte ideea dictatorului rus Vladimir Putin, deoarece după vizita la Kiev este planificată o călătorie la Sankt Petersburg. Așadar, ce perspectivă nouă asupra procesului de negociere a oferit partea africană?

Având în vedere cerințele de corectitudine politică și regulile de decor, putem spune că autorii celor 10 puncte prezentate de președintele sud-african se află într-un vid informațional. După un an și jumătate de război, în care au murit mii de ucraineni, să începi un discurs cu fraza “acest război trebuie rezolvat, trebuie să existe pace prin negocieri prin diplomație” arată nu doar prostia liderilor africani, ci și lipsa lor de respect pentru Ucraina. De fapt, niciunul dintre președinții prezenți la evenimentele de ieri nu a confirmat faptul că țările sunt de acord că Rusia este cea care comite crime de război prin lovirea zilnică a orașelor ucrainene.

Politicienii nu au fost convinși nici de cele șase rachete aerbalistice Kinnzhal și șase rachete de croazieră Kalibr lansate asupra capitalei ucrainene în timpul vizitei lor, ca o urare de bun venit din partea Kremlinului. În cadrul unei conferințe de presă, Cyril Ramaphosa a remarcat pur și simplu că “O astfel de activitate nu funcționează bine pentru instaurarea păcii”. Anterior, Vincent Magvena a reacționat la fel de ciudat la atacul cu rachete. Consilierul prezidențial Cyril Ramaphosa s-a arătat jenat de faptul că, în al doilea an de război de amploare, ucrainenii continuă să își vadă de treabă imediat după ce s-a dat alarma.

“Am fost cu toții nedumeriți când am fost duși înapoi la hotel și am trecut pe străzile unde oamenii își duceau o zi normală. Acest lucru este foarte ciudat și, într-un anumit sens, constituie o dezinformare deliberată.”

Nu mai este nevoie să spunem că astfel de declarații din partea oricărei persoane sănătoase care s-a interesat măcar de această problemă sunt o manifestare de prostie și ipocrizie. Cu atât mai mult din partea unei delegații care s-a ascuns într-un adăpost în timpul vizitei lor și care nu a depus nicio plângere la Federația Rusă după aceea.

Dar scopul real al vizitei justifică un astfel de comportament. La urma urmei, toate ideile exprimate sunt însoțite de una singură, despre care politicienii africani au vorbit în 70% din timp, după cum a confirmat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy. Și acesta este subiectul cerealelor și al îngrășămintelor. Liderul sud-african nu a făcut un secret din acest lucru în “discursul său strălucit”.

El a menționat că “unul dintre motivele pentru care a venit la Kiev a fost faptul că și Africa suferea consecințele negative ale războiului. Pe măsură ce prețurile la cereale au crescut, există, de asemenea, o lipsă de îngrășăminte, iar prețurile la îngrășăminte au crescut”.

După ce citim aceste declarații, desigur, ne întrebăm despre adecvarea sau sobrietatea delegației în timpul vizitei lor. La urma urmei, să vii într-o țară care duce un război pentru independența sa de un an și jumătate, ale cărei orașe au fost rase de pe fața pământului și în care a avut loc, cu mai puțin de o lună în urmă, unul dintre cele mai mari acte de eco-terorism din istoria continentului, dar să spui că și tu ai avut de suferit pentru că ți-au crescut prețurile înseamnă să scuipi în fața poporului ucrainean.

Acestea fiind spuse, liderii africani nu sunt dispuși doar să stea sub tirul de rachete din partea furnizorului de îngrășăminte pentru a obține îngrășămintele râvnite. Într-adevăr, pe lângă oferta de a negocia chiar și în cazul în care trupele rusești se află pe teritoriul ucrainean, propuneri precum retragerea mandatului de arestare a lui Vladimir Putin de către Curtea Penală Internațională și reducerea presiunii sancțiunilor asupra țării agresoare au fost lansate ca parte a “planului de pace”. După cum se spune, nu este nevoie de alte comentarii.

Pe baza celor de mai sus, este foarte dificil să tragem concluzii corecte, cu atât mai puțin pozitive. Întrucât această vizită este, fără îndoială, importantă prin însăși manifestarea inițiativei din partea liderilor africani și este incredibil de important pentru Ucraina să aibă sprijinul liderilor de pe continent, așa cum au subliniat în mod repetat președintele și ministrul de externe. Cu toate acestea, se pune întrebarea: ce fel de inițiativă? La urma urmei, dacă lăsăm deoparte toate formalitățile, mesajul principal este imposibil de simplu. Renunțați la teritorii, tolerați bombardamentele, poate veți mai avea ceva distrus, dar dați-ne grâul, vă rog. Nu vom numi Rusia un criminal, pentru că ei nu pot să nu dea îngrășăminte.

Are Ucraina nevoie de astfel de inițiative de pace? Întrebarea este retorică.

Vizita menționată mai sus la Sankt Petersburg a fost o confirmare a tezelor menționate mai sus. Niciunul dintre politicienii implicați în atacul cu rachete nu a menționat că a avut loc de fapt un atentat la viața liderului statului. Dimpotrivă, ei și-au exprimat dorința de a auzi poziția agresorului. În mod firesc, au menționat, de asemenea, că nu doar Ucraina suferă, ci și Africa. Iar principalul lucru pe care Ucraina și Rusia ar trebui să îl țină minte este că lucrau la “acordul privind cerealele”. Doar fraze bine învățate, fără niciun fel de detalii. Pentru a rezuma pe scurt vizita cu o singură frază: această diplomație va duce comunitatea mondială la colaps, iar Ucraina la înfrângere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!