Sari la conținut

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale reprezintă o amenințare majoră la adresa echilibrului politic mondial

Pe 6 noiembrie 2024, Statele Unite ale Americii vor organiza alte alegeri prezidențiale. Președintele în exercițiu și, întâmplător, un democrat, Joseph Biden, își va apăra postul de invazia reprezentantului Partidului Republican, Donald Trump. Este demn de remarcat faptul că ratingurile preliminare ale politicienilor la 31 martie sunt identice.

Acest material va lua în considerare pozițiile celor doi candidați și consecințele victoriei lor. Merită să începem cu președintele în exercițiu al Statelor Unite, Joseph Biden. După cum au remarcat observatorii politici americani, Biden s-a descurcat doar cu politica externă, situația internă a țării este mult mai complicată.

Această președinție nu înseamnă să adopte legi, să lucreze la probleme partizane sau să rezolve probleme economice. Democrații și republicanii care s-au opus lui Trump au simțit că democrația americană este amenințată, nu că cheltuielile federale pentru producția de microcipuri nu sunt suficiente. Biden și partidul său au luptat, de asemenea, împotriva regimului terorist rus și a mai multor reprezentanți ai diferitelor organizații periculoase la nivel global din întreaga lume. Statutul SUA ca actor global atât în politică, cât și în economie a rămas neștirbit. În plus, țara nu s-a închis “în sine”, așa cum s-a întâmplat în timpul președinției Trump, ceea ce a dus la o pierdere uriașă a statutului SUA pe scena mondială.

Din nefericire, fiecare politician are dezavantajele sale. În ciuda faptului că Biden nu este perceput în mod negativ de majoritatea cetățenilor americani, mulți americani au cedat totuși propagandei republicanilor potrivit căreia democrații fac “prea puțin” pentru consumatorul intern. Da, s-ar fi putut face mai mult dacă situația globală din lume, cu o agresiune tot mai mare din partea mai multor dictaturi islamice, precum și războiul rf împotriva Ucrainei și a întregii lumi civilizate nu ar fi devenit un obstacol. În plus, bazele democrației în SUA nu au fost doar păstrate în timpul mandatului lui Biden, ci multe aspecte din ele au fost restaurate după unele greșeli strategice ale lui Trump.

Al doilea eșec al actualului președinte american în încercarea de a-l opri pe Trump a fost selectarea lui Merrick Garland ca procuror general. Sub conducerea sa, Departamentul de Justiție a întârziat să investigheze rolul lui Trump în încercarea de a anula alegerile din 2020 și de a încuraja atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie. Acest lucru a însemnat că Trump-iștii au avut timp, în mijlocul anchetei prelungite, să își creeze propria agendă pentru a discredita acuzațiile împotriva lui Trump, chiar dacă toate dovezile pentru acestea au fost făcute publice.

Dar, în ciuda factorilor menționați mai sus, este important de remarcat rezultatele pozitive ale cadenței președintelui în exercițiu. Joseph Biden a fost cel care a devenit președinte promovând pachete de sancțiuni revoluționare împotriva Rusiei și personal împotriva lui Vladimir Putin. Statele Unite au devenit un partener de încredere pentru Ucraina și Israel, oferind fiecăreia dintre aceste țări un sprijin militar de proporții amețitoare.

America nu și-a pierdut statutul de principal luptător împotriva terorismului internațional, ci doar s-a afirmat în cadrul acestuia, așa cum am menționat anterior.

În mod separat, merită să remarcăm asumarea de riscuri și voința unui politician. Biden a fost cel care a venit în capitala Ucrainei, Kiev, în timpul războiului și într-un moment în care Kievul era bombardat în mod regulat de către trupele agresorului.

Dacă vorbim despre Donald Trump, situația este exact inversă. Da, el se bucură de sprijin intern, în mare parte datorită succeselor sale economice din timpul cadenței și declarațiilor sale populiste. Cu toate acestea, politica externă a candidatului face ca întreaga lume, inclusiv cetățenii americani, să fie precaută.

Trump este cunoscut pentru poziția sa pro-rusă, în special în ceea ce îl privește pe Vladimir Putin. Declarațiile sale despre faptul că nu dorește să ajute Ucraina, despre prăbușirea NATO și despre dorința sa ca Putin să câștige așa-numitele “alegeri” nu au avut o agendă ascunsă. El chiar vrea totul. În plus, multe publicații americane îl numesc un viitor servitor al lui Putin, ceea ce înjosește statutul SUA pe scena mondială. De asemenea, mass-media notează că el nu ar putea spune niciodată ceva rău despre Putin și cu siguranță nu îl va amenința, chiar dacă expansiunea Kremlinului din Ucraina se mută în Europa și se apropie de granițele SUA.

Separat, merită menționat și potențialul cazier judiciar al candidatului. După ce Trump a pierdut alegerile precedente, susținătorii săi au încercat să anuleze rezultatele. El se confruntă cu acuzații federale în legătură cu presupusa sa implicare în această schemă, precum și cu alte trei cazuri penale.

O diferență radicală în comportamentul celor doi candidați este nivelul de stimă de sine. Donald Trump a susținut încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina că ar fi “pus capăt” războiului în mai puțin de o săptămână, însă nu a vizitat Ucraina în timpul președinției sale sau de la începutul invaziei pe scară largă. Mai mult, el nu are niciun fel de contact cu Ucraina.

Principala amenințare din partea lui Trump este simpatia și înclinația sa pentru dictatură.

La 16 martie, la un miting de campanie în Montgomery County, Ohio, Trump a remarcat că, dacă nu va câștiga alegerile din noiembrie 2024, democrația americană “se va sfârși”, adevărat doar în opinia sa. În cadrul aceluiași miting, Trump a fost înregistrat vorbind cu un consilier în care a declarat că visul său este să se impună ca Putin sau Xi Jinping, să fie “ascultat în picioare și cu frică în ochi”. Este surprinzător faptul că nu l-a menționat pe Kim Jong-un, întrucât acesta este întâmpinat de popor în același mod, sub aceleași amenințări de represiune și răzbunare a regimului.

În concluzie, merită spus că funcția de președinte al SUA nu este doar o placă pe ușa biroului de la Casa Albă. Este o responsabilitate uriașă nu numai pentru viitorul uneia dintre cele mai puternice economii din lume, ci și pentru viitorul vectorului politic internațional.

Joseph Biden a demonstrat deja că este gata să își sacrifice popularitatea în rândul unei părți a populației statelor de dragul apărării țării pe termen lung și al ajutorării statelor care au fost deja supuse agresiunii invadatorilor. Donald Trump, pe de altă parte, nu este altceva decât o “pisică în pungă” care va face orice pentru câștig personal, chiar dacă acest lucru costă istoria Statelor Unite, statutul și viețile cetățenilor americani și ale oamenilor din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!