Sari la conținut

„Victorie seismică” a laburiștilor britanici într-un scrutin-test care dă fiori conservatorilor

Într-un scrutin test care a avut loc joi, Partidul Laburist britanic a câștigat un mandat parlamentar în nordul Angliei, ceea ce a dus la o pierdere semnificativă a conservatorilor care guvernează. Acest lucru îi aduce o veste proastă premierului Rishi Sunak. Alegerile locale care au avut loc în aceeași zi au adus alte victorii laburiste, potrivit Reuters, scrie sursa.

Alegătorii au votat joi pentru mai bine de 2.000 de mandate ale consiliilor locale din Anglia și pentru câteva fotolii importante de primari, inclusiv în capitala Londra.

Blackpool South a fost singurul colegiu parlamentar pus în joc, după ce actualul deputat conservator, ales în 2019, a demisionat din cauza unui scandal legat de activitatea de lobby.

Candidatul laburist Chris Webb a câștigat alegerile din Blackpool cu 10.825 de voturi, la o diferență uriașă față de contracandidatul conservator, care s-a clasat pe locul al doilea, cu 3.218 voturi.

Răsturnarea de 26% în favoarea laburiștilor față de rezultatul din 2019 a fost a treia cea mai mare din istoria alegerilor parțiale postbelice, a explicat expertul în sondaje John Curtice.

Înfrângerea din Blackpool și primele semne ale altor pierderi suferite la nivelul consiliilor locale nu fac decât să sporească speranțele laburiștilor pentru o victorie zdrobitoare asupra conservatorilor lui Sunak la alegerile naționale care vor avea în a doua parte a acestui an.

„Această victorie seismică în Blackpool South este cel mai important rezultat de astăzi”, a declarat Keir Starmer, liderul laburist, care încearcă să pună capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare.

„Aceasta este singura competiție în care alegătorii au avut șansa de a trimite un mesaj direct conservatorilor lui Rishi Sunak, iar acest mesaj este un vot copleșitor pentru schimbare”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!