Sari la conținut

Vizita lui Josep Borelle – un semn al actualității problemei ucrainene în UE

Pe 5 februarie, Josep Borell a sosit la Varșovia pentru întâlniri bilaterale cu ministrul afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, și cu reprezentanți ai Ministerului Polonez al Apărării, pentru a discuta despre prioritățile politicii externe și de securitate, în special despre problema Ucrainei. Politicianul a sintetizat rezultatele întâlnirii afirmând că Polonia a dat dovadă de “o mare solidaritate prin susținerea Ucrainei la toate capitolele, inclusiv cel militar”.

La finalul vizitei sale la Varșovia, Josep Borell a declarat pe rețeaua de socializare X că intenționează să viziteze Kievul în perioada 6-7 februarie. Și astfel vizita a avut loc. De remarcat că, alături de Borelle, în capitala ucraineană au sosit și consilierul special al lui Borrell – diplomatul Zaki Lajdi, precum și primarul din Riga, Vilnis Kirsis, și adjuncta sa Linda Ozola.

Despre ce a vorbit Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate în timpul vizitei sale? Primul lucru care trebuie remarcat este faptul că Josep Borrell a fost nevoit să își petreacă dimineața zilei de 7 februarie în clandestinitate. Din cauza atacului masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei, și în special asupra Kievului, s-a tras un semnal de alarmă.

Aproximativ 20 de rachete au fost doborâte în apropiere de Kiev în cadrul unui atac cu rachete asupra Ucrainei în dimineața zilei de 7 februarie. Alerta aeriană din capitală a durat aproximativ trei ore. În total, Rusia a tras 64 de rachete și drone asupra Ucrainei. Acest lucru poate fi perceput ca un act direct de agresiune din partea Rusiei atât față de Uniunea Europeană, cât și față de Lituania.

Un astfel de comportament barbar nu poate fi perceput în alt mod decât ca un test pentru a vedea cât de dură va fi reacția întregii comunități europene. Aceasta ar trebui să fie imediată și să lovească nu doar economia Federației Ruse, ci și soldații ruși de pe câmpul de luptă. Dar, în ciuda tuturor încercărilor țării agresoare de a întrerupe vizita, toate întâlnirile planificate au avut loc.

În aceeași zi, el s-a adresat Adunării Naționale a Ucrainei (Verkhovna Rada). În discursul său în fața parlamentarilor, șeful diplomației europene a vorbit despre asistența militară acordată Ucrainei. Potrivit lui Borrell, de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de către trupele rusești, capacitățile industriei europene de apărare au crescut cu 40%, ceea ce înseamnă că UE va putea furniza Kievului milionul de proiectile de artilerie promis până la sfârșitul anului

În continuare – o întâlnire cu premierul Ucrainei, Denis Shmygal. Discuția s-a axat pe continuarea activității comune dintre Kiev și Bruxelles în ceea ce privește integrarea europeană a Ucrainei. Shmygal a menționat că pentru stat aderarea la UE nu este o perspectivă îndepărtată, ci o serie de pași care vor fi implementați în anii următori. Josep Borrel a discutat cu ministrul de externe Dmytro Kuleba despre chestiuni de actualitate, inclusiv cele privind înarmarea armatei ucrainene.

În urma discuțiilor, ministrul ucrainean de externe a declarat că, pentru ca forțele armate să primească mai multă muniție din partea Uniunii Europene, Ucraina trebuie să înceapă negocierile cu țările terțe care au contractat obuze în Europa. Potrivit lui Kuleba, Ucraina crește producția de muniție într-un mod fără precedent pentru ea însăși, în timp ce UE ia măsuri fără precedent pentru a produce obuze și importă din alte state. Dar este nevoie de mai mult. Borrell a susținut ideea de a începe negocierile cu țările terțe privind muniția.

De asemenea, a fost ridicată problema despăgubirilor pentru daunele cauzate Ucrainei și ucrainenilor de agresiunea rusă. Anterior, Bruxelles-ul a ajuns la un acord privind utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina. De asemenea, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avut o întâlnire cu președintele Volodymyr Zelenskyy la Kiev.

Părțile au discutat despre livrări suplimentare de muniții, drone și sisteme de apărare aeriană către Ucraina. În urma întâlnirii, Zelenskyy a declarat că au discutat despre cooperarea dintre Ucraina și UE în sectorul de securitate, inclusiv despre furnizarea a 1 milion de muniții de artilerie. Președintele a atras atenția asupra faptului că această chestiune ar trebui să fie pe deplin realizată de dragul securității comune a Ucrainei și a Europei.

Volodymyr Zelensky a subliniat necesitatea de a acorda prioritate exportului de muniție de artilerie din partea Ucrainei și de a crește numărul de comenzi și contracte pentru producția acesteia din partea statelor membre ale UE. În mod separat, Borrel a discutat despre crearea unui fond de ajutor pentru Ucraina, care, se speră, va fi convenit în următoarele zile în cadrul Facilității europene pentru pace.

Anterior, acest subiect a fost abordat în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe din UE. O astfel de activitate a diplomației europene arată că comunitatea europeană este interesată de dezvoltarea unui singur scenariu – victoria Ucrainei. Iar în acest scop, politicienii de frunte sunt gata să lupte pentru fiecare decizie cheie, dacă aceasta oferă posibilitatea de a ajuta Ucraina din punct de vedere financiar sau de altă natură.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!