Sari la conținut

Vizita lui Xi Jinping în Europa expune diviziunile Occidentului în complicata relație cu China

Președintele chinez Xi Jinping ajunge în Europa duminică, pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o vizită care ar putea evidenția mai clar diviziunile europene în ceea ce privește relațiile cu Beijingul și modul în care continentul se poziționează ca pol între Statele Unite și China, scrie Reuters, conform sursei.

Într-o perioadă în care relațiile UE sunt tensionate, Xi Jinping se află în vizite în Franța, Serbia și Ungaria, invocând amenințarea de a impune tarife vamale industriei vehiculelor electrice și a energiei verzi chineze, invocând subvențiile uriașe pe care Bruxelles-ul le consideră un avantaj injust pentru producătorii chinezi.

Uniunea Europeană ar putea avea o influență asupra Beijingului, în timp ce economia Chinei traversează vremuri dificile și Statele Unite par să se închidă tot mai mult companiilor chineze, scrie Reuters.

Cu toate acestea, analiștii afirmă că capacitatea blocului de a influența strategia chineză este limitată de faptul că cei 27 de membri nu sunt în mod clar uniți în ceea ce privește politica.

Lin Jian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că vizita lui Xi va „oferi stabilitate în dezvoltarea relațiilor dintre China și Europa și va aduce noi contribuții la pacea și stabilitatea în lume”.

Obiectivul lui Xi ar fi însă mai degrabă neutralizarea agendei de securitate economică a UE, inclusiv a amenințărilor tarifare, prin exploatarea diferendelor interne, a explicat Mathieu Duchatel, cercetător la Institutul Montaigne.

Vorbind despre strategia Chinei față de Europa, Duchatel a observat că aceasta urmează principiul „dezbină și stăpânește”. „Acest lucru nu este ascuns, ci la vedere”, a arătat el.

Companiile și guvernele europene se plâng de mult timp de accesul restricționat la piața chineză și de concurența neloială. Un studiu al Institutului Kiel a estimat că subvențiile acordate de China firmelor sale sunt de trei până la nouă ori mai mari decât cele acordate de alte economii majore.

Comisia Europeană are dreptul exclusiv de a conduce politica comercială pentru întregul colectiv al UE, însă în cadrul blocului comunitar, statele membre au avut dificultăți în a se pune de acord asupra modului în care să rezolve dezechilibrul comercial.

Macron, spre exemplu, urmărește o poziție mai agresivă a UE cu privire la subvenții și a avertizat că blocul riscă să rămână în urmă dacă nu permite derogări de la propriile reguli de concurență în fața „subvențiilor excesive” din partea Chinei și a Statelor Unite.

„Reglementăm prea mult, nu investim suficient, nu protejăm suficient”, a declarat Macron pentru The Economist într-un interviu publicat joi.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!