Sari la conținut

Vladimir Putin a fost filmat în China în timp ce era însoțit de ofițeri care îi cărau așa-numita „valiză nucleară”

Președintele rus Vladimir Putin a fost filmat în China în timp ce era însoțit de ofițeri care îi cărau așa-numita „valiză nucleară”, care poate fi folosită pentru a lansa un atac nuclear, potrivit sursei.

După o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, Putin a fost filmat îndreptându-se spre o altă întâlnire, înconjurat de agenţi de securitate, în urma lui mergând doi ofiţeri de marină ruşi, fiecare ducând câte o servietă.

Servieta nucleară a Rusiei este purtată în mod tradiţional de un ofiţer de marină. Cunoscută sub numele de „Ceghet” (după Muntele Ceghet din Munţii Caucaz), servieta se află în permanenţă cu liderul rus, dar este rareori filmată.

„Există anumite valize fără care nicio călătorie a lui Putin nu este completă”, au declarat corespondenţi ai agenţiei de presă RIA Novosti, acreditaţi la Kremlin, într-un mesaj pe canalul de Telegram care însoțeau imaginile respective.

Într-o altă înregistrare video, Putin iese de la o întâlnire la Beijing cu ofiţerii de marină filmaţi din nou în urma lui, preşedintele rus zâmbind în timp ce coboară nişte scări.

Și Biden are o valiză asemănătoare

Preşedintele american are şi el un astfel de dispozitiv, numit „fotbal nuclear”. Valiza conţine codurile pe care preşedintele le-ar folosi pentru a autentifica un ordin de lansare a rachetelor nucleare în cazul în care nu s-ar afla la Casa Albă.

Războiul din Ucraina a crescut tensiunile între Moscova şi Washington la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze în 1962, în timp ce China încearcă să-şi consolideze arsenalul nuclear pentru a corespunde statutului său de superputere emergentă.

Duma de Stat din Rusia a adoptat definitiv, miercuri, legea de revocare a ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare.

În esenţă, servieta reprezintă un instrument de comunicare securizat care face legătura între preşedinte rus şi conducerea militară a ţării, iar cu forţele de rachete prin intermediul reţelei electronice de comandă şi control extrem de secretă „Kazbek”.

Kazbek sprijină un alt sistem cunoscut sub numele de „Kavkaz”.

A doua vizită externă a lui Putin de la începutul războiului

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, are şi el o servietă nucleară şi ar putea avea una şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Imaginile difuzate de canalul de televiziune al armatei ruse Zvezda în 2019 au arătat ceea ce a spus că este una dintre serviete cu o serie de butoane.

Într-o secţiune numită „comandă” există două butoane: un buton alb „lansare” şi un buton roşu „anulare”. Servieta este activată de o cartelă specială, potrivit Zvezda.

Una dintre servietele nucleare folosite de fostul președinte rus Boris Elțin este expusă în Muzeul Elțin din Ekaterinburg.

Putin vizitează Beijingul în cea de-a doua călătorie cunoscută în afara fostei Uniuni Sovietice de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!