Sari la conținut

Vladimir Putin, discurs major la Sankt Petersburg: Economia ar putea să crească anul acesta cu 2% / Rușii nu mai vor ca firmele străine să se întoarcă / Avem cel mai redus șomaj din istorie

Finanțele publice ale Rusiei sunt în general echilibrate, dar a trebuit să crească cheltuielile pentru apărare pentru a-și consolida securitatea a declarat Vladimir Putin în discursul din cadrul Forumului economic internațional de la Sankt Petersburg, un eveniment de referință în Rusia. Putin a susținut că deficitul bugetar de 42 de miliarde de dolari de până acum în acest an se datorează în mare parte amânării unor cheltuieli planificate, în ciuda faptului că experții și statisticile arată că scăderea veniturilor din petrol și gaze și creșterea cheltuielilor militare au jucat un rol esențial în acest sens.

Principalele declarații ale lui Putin la Sankt Petersburg:

 • Tendințele macroeconomice pozitive capătă amploare și forță. În luna aprilie a acestui an, produsul intern brut a crescut cu 3,3% în termeni anuali, iar până la sfârșitul anului va adăuga mai mult de un procent.
 • Mă rog, oricum, potrivit FMI – cu 0,7%, dar, după părerea mea, și sunt de acord cu acei experți ai noștri care cred că creșterea va fi încă mai mult, undeva până la 1,5%, și poate chiar aproape 2%.
 • Iar acest lucru va permite țării noastre să își păstreze locul printre primele economii ale lumii.
 • Am menținut o politică bugetară și monetară responsabilă și echilibrată. Combinația lor eficientă a făcut posibilă atingerea nivelurilor minime ale șomajului, precum și a inflației, care este acum mai mică în Rusia decât în multe țări occidentale, atât în zona euro, cât și în alte regiuni, (și) este aproape de un minim istoric de 2,9%.
 • Șomaj 3,3%. Nu a fost niciodată atât de scăzut în istoria noastră.
 • Rusia reușește, mai mult sau mai puțin, să își acopere propriile nevoi și au existat circa 90.000 de noi înregistrări de firme. Nu cred că este un secret că atunci când discut cu oamenii de afaceri ruși, aceștia subliniază faptul că firmele occidentale nu ar trebui să fie lăsate să se întoarcă. La toate aceste forumuri și întâlniri economice internaționale, principala solicitare a fost ca întreprinderile rusești să nu permită companiilor occidentale să se întoarcă.
 • Știți foarte bine că noi nu am alungat niciodată pe nimeni de pe piața noastră sau din economia noastră. Dimpotrivă, am sugerat ca (companiile străine) să cântărească toate argumentele pro și contra, să se gândească bine la partenerii lor ruși și la posibilele consecințe ale unui astfel de pas.
 • Națiunile “neprietenoase” nu vor să permită accesul oamenilor de afaceri ruși pe piețele lor, s-a plâns Putin. „Acești oameni nu au fost capabili să reușească… Adesea din cauza insistențelor națiunilor străine neprietenoase care pur și simplu nu vor să permită accesul oamenilor de afaceri ruși pe piețele lor”, spune el.
 • (despre sancțiuni) Unii au spus că vom fi izolați – dimpotrivă, am ajuns la relații mult mai bune în ceea ce privește partenerii noștri comerciali. Rusia nu este interesată să dezvolte relații cu parteneri care susțin practici barbare și care sunt stimulați politic.
 • Schimbările în geopolitică sunt ireversibile și mergem înainte pe baza unor politici practice și a unei relații responsabile cu partenerii de pe piață. Rusia va fi o parte foarte importantă a economiei mondiale.
 • Astăzi, finanțele noastre publice sunt în general echilibrate, există un mic deficit bugetar federal curent. Bineînțeles, au fost necesare fonduri suplimentare pentru a nr consolida apărarea și securitatea, pentru a achiziționa arme, suntem obligați să facem acest lucru pentru a proteja suveranitatea țării noastre. Ar trebui să spun că, în ansamblu, acest lucru se justifică din punct de vedere economic.
 • Suferim de o lipsă de lucrători calificați și acest lucru înseamnă, evident, că politicile structurale de ocupare a forței de muncă sunt foarte importante aici, iar ocuparea forței de muncă este în centrul atenției noastre. Trebuie acordată o atenție deosebită zonelor în care șomajul este foarte ridicat.
 • Dinamica veniturilor din alte surse decât petrolul și gazele naturale atrage atenția. În perioada ianuarie-mai, acestea au crescut cu 9,1%, ceea ce este semnificativ mai mare decât se aștepta, în timp ce în mai ritmul a fost de plus 28,5% … Acesta este un indicator important al faptului că sectorul real al economiei noastre, sectorul său de producție, comerțul și serviciile se dezvoltă și capătă avânt.

Rusia a luat măsuri de securitate fără precedent pentru organizarea Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Kremlinul justificând precauția prin faptul că „inamicul acționează cu îndrăzneală” și „fără scrupule”.

Forumul, care are loc între 14 și 17 iunie, a fost timp de decenii un instrument prin care Rusia și-a promovat dezvoltarea economică și a căutat investitori. Aparițiile președintelui rus la forum au fost foarte vizibile și a folosit adesea această ocazie pentru a organiza mese rotunde cu directori internaționali.

Spectrul războiului planează asupra forumului din acest an, cu multe absențe notabile, nefiind nimeni din zona Uniunii Europene sau a SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!