Sari la conținut

Vladimir Putin începe un nou mandat în fruntea Rusiei, după cincizeci de ani în care a devenit mai puternic ca niciodată

Într-o perioadă în care Rusia pare să câștige din ce în ce mai mult pe frontul din Ucraina, președintele Vladimir Putin depune jurământul marți, într-o ceremonie pompoasă la Kremlin, începând un al cincilea mandat cu o autoritate mai mare ca niciodată. Ajuns la 71 de ani, președintele de la Kremlin a condus țara de la începutul secolului și a câștigat un nou mandat de șase ani în martie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale fără opoziție, potrivit AFP și Reuters, scrie sursa.

Marți, Vladimir Putin își începe al cincilea mandat de președinte, după 25 de ani petrecuți la vârful puterii. Putin poate candida din nou în 2030, conform unei modificări aduse Constituției în martie 2020. Noul mandat durează șase ani.

Începând cu ora 12.00, ceremonia de învestire va fi transmisă în direct pe majoritatea canalelor de televiziune importante din Rusia. Un cortegiu de mașini îl va conduce pe Putin la Marele Palat al Kremlinului (BKD) din Moscova.

El va merge pe coridoarele palatului până la sala Sfântul Andrei, unde va depune jurământul de președinte și va rosti un scurt discurs după sosire.

Apoi, şeful statului se îndreaptă spre Piața Sobornaia prin Porticul Roşu al BKD. Acolo, Regimentul prezidenţial va defila solemn în fața comandantului suprem în funcţie.

La ceremonia de inaugurare de la Kremlin sunt așteptați câteva mii de invitați, inclusiv reprezentanți ai puterii executive, legislative și judiciare, guvernul rus, Consiliul Federației, Duma de Stat, Administrația Prezidențială și guvernatorii.

Kremlinul invită, de asemenea, personalități din diferite confesiuni religioase, eroi ai Rusiei, deținători ai Ordinului Sfântului Apostol Andrei, deținători ai Ordinului „Pentru Meritul Patriei”, şefi de misiuni diplomatice, reprezentanți ai organizațiilor publice, cercuri de afaceri, generali, personalități din domeniul științei, culturii, sportului și jurnaliști, conform News.ro.

Oficiali guvernamentali și diplomați străini, inclusiv ambasadorul francez Pierre Levy, sunt invitați la ceremonie la Moscova.

Majoritatea observatorilor internaționali, opoziția și organizațiile de monitorizare au acuzat alegerile de fraudă, criticând victoria zdrobitoare a lui Putin cu 87%.

Inaugurarea are loc cu două zile înainte de Ziua Victoriei ruse, pe 9 mai. Putin a comparat războiul rusesc din Ucraina cu războiul rusesc împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!