Sari la conținut

Vladimir Putin, pe numele căruia există mandat internațional de arestare ar putea face o vizită într-o țară membră NATO

​Președintele rus Vladimir Putin – pe numele căruia există un mandat de arestare emis în martie de Curtea Penală Internaţională (CPI) – ar putea face o vizită în Turcia, țară membră NATO, la invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan, reales recent pentru un nou mandat la conducerea Turciei, transmite sursa.

  • „Președintele turc și-a confirmat invitația transmisă președintelui nostru de a vizita Turcia”, a declarat joi Iuri Ușakov, consilier al lui Vladimir Putin, potrivit agenției de presă ruse de stat Interfax.

Planurile acestei vizite sunt în curs și nu a fost stabilită încă o dată, a adăugat el.

După o scurtă perioadă de tensiune în relaţiile bilaterale după ce un avion de vânătoare turc a doborât un avion de luptă rusesc în timpul războiului din Siria în 2015, legăturile diplomatice dintre Rusia și Turcia s-au ameliorat, Putin şi Erdogan fiind văzuţi acum ca prieteni.

Turcia a fost printre puținele state care au menținut relații atât cu Moscova, cât și cu Kievul, de la războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie 2022. Ankara a încercat să se poziționeze drept parte neutră care încearcă să medieze între părțile în conflict. Mai mult, Turcia a ezitat să participe la sancțiunile declanșate de celelalte state membre NATO împotriva Rusiei, după invazia în Ucraina.

În 17 martie, pe numele lui Vladimir Putin Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război, pentru deportarea a cel puțin 100 de copii din Ucraina. Hotărârea obligă cele 123 de state membre ale Curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Turcia nu este însă semnatară a Statutului de la Roma, actul fondator al Curții Penale Internaționale, iar analiștii apreciază că, mai mult ca sigur, Ankara nu va pune în practică mandatul de arestare împotriva lui Putin, scrie DPA, citată de Agerpres.

În prima reacție de la Moscova după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Putin, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scria pe canalul său Telegram: „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!