Preşedintele rus Vladimir Putin a fost „slăbit” de rebeliunea grupului de mercenari Wagner, ceea ce îl face „un pericol mai mare”, a declarat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, relatează sursa.
„Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare”, a avertizat Borrell, subliniind riscul de „instabilitate” pentru Rusia.
Vladimir Putin „procedează la o curăţenie internă” cu arestarea generalilor şi încearcă să afle „cine se află în spatele acestei încercări de rebeliune armată”, a subliniat Borrell.
Ucraina se va afla joi în centrul discuţiilor dintre liderii europeni, cu o intervenţie planificată a preşedintelui Volodimir Zelenski prin videoconferinţă.
Această rebeliune a arătat că există „fisuri adânci” în sistemul creat de Putin şi „va avea consecinţe pentru noi”, a avertizat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la evenimentele ce au avut loc sâmbătă în Rusia.
UE și NATO își reiterează sprijinul pentru Ucraina
„Este important să sporim sprijinul pentru Ucraina, pentru capacitatea sa militară şi ajutorul financiar”, a pledat von der Leyen la sosirea la Bruxelles. Comisia Europeană a propus pe 20 iunie statelor membre să aprobe un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027, o contribuţie suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027.
„Trebuie să ne asigurăm că Ucraina este capabilă să se apere”, a insistat şeful diplomaţiei europene. „Facilitatea Europeană pentru Pace ar trebui finanţată în continuare şi poate ar trebui să devină un fond de apărare ucrainean”, a sugerat el.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, invitat la summit, a pledat şi el pentru un sprijin pe termen lung pentru Ucraina, care doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi la UE.
„Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina pentru ca aceasta să rămână o ţară suverană şi independentă, în caz contrar dezbaterile privind aderarea nu vor mai fi relevante”, a avertizat el.