Sari la conținut

Volodimir Zelenski este în prima sa vizită în Bulgaria

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns joi în Bulgaria, în prima sa vizită în această ţară, a anunţat premierul bulgar Nikolai Denkov. Zelenski a fost invitat în Bulgaria, stat membru al UE şi al NATO, de către noul guvern prooccidental al ţării, potrivit sursei.

Vizita lui Zelenski este prima în sud-estul Europei de la începutul războiului declanșat de ruși. Zelenski a vizitat până acum Statele Unite, Marea Britanie, o serie de ţări UE, precum şi Moldova, Arabia Saudită şi Japonia. De partea bulgară, până acum a fost efectuată o singură vizită oficială în Ucraina – în timpul guvernării lui Kiril Petkov, care a condus o delegaţie bulgară în aprilie anul trecut.

  • UPDATE 13:11 Kremlinul a susținut că vizita lui Zelenski la Sofia demonstrează că Kievul face tot posibilul să atragă cât mai multe țări în conflict. Dmitri Peskov a declarat că discuții precum cele purtate de Zelenski în Bulgaria nu vor afecta în mare măsură rezultatul „operațiunii militare speciale” din Ucraina
  • UPDATE 13:05 Preşedintele ucrainean a ajuns la Sofia cu un avion Airbus al guvernului bulgar ce l-a luat de la Chişinău. Potrivit programului anunţat de Sofia, el va avea convorbiri şi cu ministrul afacerilor externe Maria Gabriel, care este şi vicepremier, şi se va întâlni cu liderii grupurilor parlamentare care au depus un proiect de declaraţie în sprijinul aderării Ucrainei la NATO.
  • UPDATE 12:24 Zelenskiy a anunțat joi că se află în capitala bulgară pentru discuții cu președintele și premierul țării pe teme precum securitatea și summitul NATO de săptămâna viitoare. „Sprijinul pentru apărare, integrarea euro-atlantică (a Ucrainei), summitul NATO, garanțiile de securitate și punerea în aplicare a formulei de pace (pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei)”, a scris Zelenski pe a Telegram.

Coaliţia de guvernare, formată din blocuri politice rivale, şi-a început mandatul pe 6 iunie, după mai mulţi ani de blocaj şi de alegeri parlamentare repetate.

Noul guvern a propus livrarea suplimentară de ajutor Ucrainei faţă de precedentul executiv, notează dpa, preluată de Agerpres.

Denokov a declarat zilele trecute într-un interviu că a sosit momentul să se pună capăt acelui tipar în care, de ani de zile, autorităţile de aplicare a legii şi serviciile de securitate din Bulgaria închid ochii atunci când vine vorba de investigarea serioasă a unor cazuri în care e posibil ca Moscova să fie cea care trage sforile, a declarat noul premier al Bulgariei.

Nikolai Denkov a venit la putere la 6 iunie şi se confruntă cu o provocare dificilă în încercarea de a-şi conduce fragilul guvern pe o traiectorie pro-NATO şi pro-Ucraina, într-o ţară în care propaganda şi reţelele de putere ruseşti – exercitate prin intermediul serviciilor de spionaj şi al crimei organizate – deţin o influenţă formidabilă, notează publicația Politico, care a realizat interviul.

Tot mai popularul partid pro-rus din Bulgaria Renaşterea (Vazrajdane) a vandalizat birourile UE din Sofia, a blocat fizic deputaţii în parlament, a ameninţat oameni la evenimentele de tip Pride şi a cerut ca duşmanii preşedintelui Vladimir Putin să fie anihilaţi. Toate aceste acţiuni nu s-au soldat cu sancţiuni.

Acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre un lanţ de explozii misterioase la fabricile bulgare de armament – incidente care sunt în prezent investigate, în timp ce Sofia îşi sporeşte producţia de arme pentru a le exporta în Ucraina.

În ciuda a ceea ce ar putea fi atacuri ruseşti majore pe teritoriul bulgar, anchetatorii de la Sofia sunt acuzaţi de ani de zile de inacţiune, de muşamalizări şi de tergiversări, explică Politico.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!