Sari la conținut

Zelenskyy a inițiat convocarea consiliului Ucraina-NATO pentru protejarea cerului deasupra Ucrainei

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a făcut o cerere de convocare a unui consiliu Ucraina-NATO, s-a aflat în discursul său zilnic de seară adresat ucrainenilor. Motivul acestei inițiative a fost lipsa mare de sisteme de apărare aeriană și de arme din cauza sprijinului insuficient acordat Ucrainei de către aliații săi și a întârzierii ajutorului financiar din partea SUA. Cerul ucrainean necesită o apărare imediată, pentru că în spatele acestei probleme se află în primul rând vieți umane și valoarea lor. Ignorarea terorii rusești de către liderii mondiali duce la o escaladare a agresiunii.

Ucraina are dreptul, pe picior de egalitate cu alte națiuni, de a convoca o reuniune dacă situația necesită o intervenție și o rezolvare imediată. Țara este acum în criză de rachete pentru a doborî țintele aeriene ale ocupanților, ceea ce duce la un număr mare de lovituri asupra orașelor pașnice și la victime civile. Ca răspuns la cererile și apelurile de ajutor ale ucrainenilor, liderii occidentali încep să caute scuze.

Problema acordării de asistență imediată Ucrainei pentru a-și proteja cerul a devenit deosebit de acută după atacul iranian asupra Israelului. Pentru a-l respinge, a fost solicitată asistența mai multor țări, printre care Regatul Unit și Statele Unite, ale căror avioane de luptă au doborât majoritatea țintelor aeriene înainte ca acestea să intre în spațiul aerian israelian. Occidentul a cooperat imediat pentru a elimina rachetele și dronele, dar refuză să facă același lucru pentru Ucraina, care suferă zilnic de bombardamentele intense ale Rusiei. Potrivit liderilor occidentali, acest lucru ar putea “provoca” un război în Europa, deși, din punct de vedere realist, acesta ar fi inevitabil dacă Occidentul ar permite căderea Ucrainei și, astfel, l-ar dezlănțui și mai mult pe Putin.

Inacțiunea totală duce la o escaladare și mai mare a conflictului – și nu invers, după cum mărturisește experiența celor două războaie mondiale din secolul XXI. Cea mai recentă dovadă în acest sens este chiar războiul ruso-ucrainean, care a început în 2014 și a escaladat în 2022 din cauza lipsei de reacție a lumii la atacul ocupanților ruși de acum un deceniu. Angajamentul lumii pentru a contracara atacul iranian asupra Israelului este exemplul opus în care se observă o preocupare inegală. În cazul Ucrainei, zeci de victime civile sunt înregistrate zilnic, în timp ce în cazul Israelului, majoritatea țintelor sunt doborâte cu succes cu ajutorul țărilor NATO, fără a permite victime civile.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se va încheia cu o victorie a lumii civilizate dacă aliații săi vor continua să caute scuze fără sens în locul unei poziții clare și a unui ajutor. Realizarea faptului că Ucraina acționează ca un scut pentru întreaga Europă ar trebui să determine Occidentul să acționeze, deoarece dacă Kievul cade – fiecare țară europeană se va confrunta cu haos și conflict.

“Munca pentru a obține mai mult ajutor real. De dragul obținerii unei egalități reale în apărarea împotriva terorii, atunci când aceleași reguli, cu adevărat egale, se vor aplica pentru noi aici în Ucraina, în Europa și în alte părți ale lumii, când ne vom confrunta cu aceleași manifestări de teroare, cu aceleași lovituri de rachete și drone”, a declarat Volodymyr Zelensky.

Potrivit liderului ucrainean, aliații nu doresc să închidă cerul deasupra Ucrainei, deoarece consideră că conflictele din Europa și din Orientul Mijlociu sunt diferite, deși în ambele cazuri agresorii folosesc aceleași rachete și “Shaheds”. Rusia și Iranul sunt parteneri care acționează în același mod și se ajută reciproc în mod activ. De aceea, este necesar să le contracarăm cu aceleași metode, și anume cu forța.

“Prin apărarea Israelului, lumea liberă a demonstrat că o astfel de unitate este nu numai posibilă, ci și sută la sută eficientă. Acțiunea hotărâtă a aliaților a împiedicat succesul terorii și pierderea infrastructurii și a forțat agresorul să se liniștească. Același lucru este posibil în apărarea împotriva terorii a Ucrainei, care, ca și Israelul, nu este membră NATO. Iar acest lucru nu necesită activarea celui de-al cincilea articol, este suficientă doar voința politică”, a rezumat liderul ucrainean.

Iar la final, merită adăugat că Rusia a ucis cel puțin 17 civili și a rănit alți peste 60 în doar un atac cu rachete de dimineață la Cernihiv, pe 17 aprilie. În același timp, Statele Unite încă pun la îndoială urgența de a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană și obuze. Aceste victime sunt o consecință a inacțiunii occidentale, pe care ocupanții o percep ca pe o licență pentru continuarea crimelor și genocidului poporului ucrainean. Ucraina are nevoie de cel puțin 7 unități Patriot și rachete pentru a evita alte tragedii.

Autor: Inna Volodina

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!