Un avion din Qatar a mers luni în Iran pentru a transporta cinci deținuți americani în schimbul a cinci iranieni deținuți în Statele Unite, ca urmare a unui acord mediat de Doha care a deblocat fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari, transmite Reuters.
- UPDATE 14:45 Cinci cetățeni americani captivi în Iran sunt urcați la bordul unei aeronave qatareze pentru a părăsi Iranul, a declarat luni pentru Reuters o sursă informată cu privire la această situație. „Deținuții americani sunt transportați la avionul Qatari Jet”, a declarat sursa.
Iranul și Statele Unite au fost informate că fondurile au fost transferate în conturi din Qatar, a declarat pentru Reuters o sursă informată în acest sens.
Mutarea a declanșat demararea schimbului de prizonieri decis după luni de discuții între vechii inamici SUA și Iran.
„O aeronavă din Qatar este în standby în Iran, așteptând să transporte luni dimineață la Doha cinci cetățeni americani care urmează să fie eliberați în curând și două dintre rudele lor”, a declarat sursa.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a spus că fondurile, blocate în Coreea de Sud după ce sancțiunile americane împotriva Iranului au fost înăsprite în 2018, vor fi disponibile pentru Teheran luni.
Conform acordului, Qatar se va asigura că sunt cheltuite pe bunuri umanitare.
Cei cinci americani cu dublă cetățenie sunt așteptați să zboare mai departe din Doha către Statele Unite. În schimb, cinci iranieni deținuți în SUA vor fi eliberați.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că doi iranieni se vor întoarce în Iran, în timp ce doi vor rămâne în SUA la cererea lor. Un deținut se va alătura familiei sale într-o țară terță, a adăugat el.
Qatar, elementul-cheie în acordul la care s-a ajuns și în aplicarea lui
Qatarul, un mic producător de energie din țările arabe din Golf, dar extrem de bogat, a încercat să își sporească profilul global, găzduind anul trecut Cupa Mondială de fotbal și asumându-și un rol în diplomația internațională. Națiunea musulmană sunnită găzduiește o mare bază militară americană, dar a creat, de asemenea, legături strânse cu Iranul musulman șiit.
Doha a găzduit cel puțin opt runde de discuții cu negociatorii iranieni și americani, care au stat în hoteluri separate, negociind prin diplomați intermediari, a declarat anterior o sursă pentru Reuters.
În cadrul acordului, Doha a fost de acord să monitorizeze modul în care Iranul cheltuiește fondurile deblocate pentru a se asigura că banii sunt cheltuiți pe bunuri umanitare, cum ar fi alimente și medicamente, și nu pe articole care fac obiectul sancțiunilor americane.
Transferul fondurilor iraniene a atras critici din partea republicanilor americani care spun că Biden, un democrat, plătește de fapt o răscumpărare pentru cetățenii americani.
Printre cetățenii americani cu dublă cetățenie care urmează să fie eliberați se numără Siamak Namazi, în vârstă de 51 de ani, și Emad Sharqi, în vârstă de 59 de ani, ambii oameni de afaceri, și Morad Tahbaz, în vârstă de 67 de ani, un ecologist care deține și cetățenia britanică. Aceștia au fost eliberați din închisoare și plasați în arest la domiciliu luna trecută.
Un al patrulea cetățean american a fost, de asemenea, eliberat în arest la domiciliu, în timp ce un al cincilea se afla deja în arest la domiciliu. Identitățile lor nu au fost dezvăluite.
Oficialii iranieni au spus că cei cinci iranieni care urmează să fie eliberați de SUA sunt Mehrdad Moin-Ansari, Kambiz Attar-Kashani, Reza Sarhangpour-Kafrani, Amin Hassanzadeh și Kaveh Afrasiabi. Doi oficiali iranieni au declarat anterior că Afrasiabi va rămâne în Statele Unite, dar nu i-au menționat pe ceilalți.