Sari la conținut

Acțiuni antisemite în Caucazul de Nord – consecință a influenței propagandei rusești asupra societății

O serie de acțiuni antisemite au inundat orașele din Caucazul de Nord al Rusiei – în Khasavyurt, evreilor li s-a interzis să se cazeze în hoteluri, în Cherkessk s-a cerut expulzarea evreilor din regiune, iar în Nalchik s-a provocat un incendiu într-un centru cultural evreiesc. Evenimentele din 29 octombrie de la Makhachkala au fost cea mai globală și evidentă manifestare a antisemitismului: o mulțime de 1.000 de persoane a luat cu asalt aeroportul în căutarea israelienilor care urmau să sosească cu un zbor de la Tel Aviv. Persoane necunoscute au oprit mașinile și autobuzele civile din apropiere, cerând documentele oamenilor și scandând “moarte evreilor”. Forțele de ordine rusești nu s-au opus în schimb infractorilor – ceea ce dovedește faptul că Kremlinul se află în spatele acestor manifestări de antisemitism.

Sentimentele agresive față de alte popoare sunt adânc înrădăcinate în societatea rusă. Conducerea Rusiei propagă pe scară largă opiniile antisemite, chiar și gura lui Putin la nivel oficial a sunat în mod repetat în direcția lui Zelenski din cauza etniei sale. Teritoriul Caucazului de Nord după evenimentele celui de-al doilea război cecen a fost serios influențat de Rusia și se află încă sub controlul serviciilor de securitate rusești, care manipulează de fapt sentimentele ostile din regiune. Nicio acțiune în masă nu este posibilă acolo fără știrea sau ordinele conducerii de vârf a Rusiei – fiecare detaliu este planificat și gândit în prealabil.

Comoditatea acestor evenimente pentru Rusia este că, alimentând antisemitismul și sprijinind în mod deschis Hamas, conflictul din Orientul Mijlociu poate fi agravat și mai mult. Moscova speră astfel să se apropie mai mult de țările musulmane din Sudul global și să slăbească influența Statelor Unite, pe care Kremlinul le consideră principalul său “inamic”.

Autoritățile ruse ar putea recurge, de asemenea, la șantajul comunității evreiești. Aceasta este una dintre cele mai comune metode folosite adesea pentru a intimida și a obține controlul unei situații. În plus, rușii înșiși pot fi manipulați să creadă că Ucraina este direct implicată în acțiuni antievreiești pe teritoriul controlat de Rusia. Fără a motiva cuvintele sale, președintele rus Putin a declarat că evenimentele din Makhachkala au fost instigate de Ucraina din cauza instrucțiunilor primite de la Occident. Dictatorul a acuzat SUA de implicare în toate conflictele mondiale și a manipulat pe tema civililor morți în Fâșia Gaza.

Ministerul ucrainean de Externe a reacționat imediat la declarația absurdă a liderului rus, calificând evenimentele de la Makhachkala drept o consecință a activității pe termen lung a propagandei rusești, care a înrădăcinat în mințile propriilor cetățeni un sentiment de ură față de alte națiuni. Ministerul a făcut apel la comunitatea internațională să reacționeze violent la orice manifestare de rasism în lume. Ucraina este un stat tolerant, care respectă profund toate popoarele și nu are nimic de-a face cu antisemitismul. Autoritățile ruse sunt responsabile pentru evenimentele și consecințele acestora pe teritoriul controlat de Rusia, care nu și-a schimbat metodele agresive de dominație de secole.

Vladimir Zelensky a comentat influența propagandei rusești asupra maselor. Potrivit acestuia, retorica urii din partea oficialilor ruși și de la televiziunea rusă este obișnuită. În special, conflictul din Orientul Mijlociu este folosit de Rusia în scopuri proprii, promovând opinii ostile la o audiență cât mai mare. Cetățenii ruși, împreună cu populația din Caucazul de Nord, sunt supuși influenței globale a regimului lui Putin, care poate fi influențată de gândirea independentă și de filtrarea informațiilor din jur.

Cu toate acestea, mașinăria de propagandă rusă există de secole și rădăcinile sale au crescut foarte adânc în conștiința majorității populației rusești, ajungând, de asemenea, mult dincolo de granițele Rusiei. Ura și disprețul față de alte națiuni este o parte integrantă a componentei rusești, producând haos și reprezentând o amenințare directă pentru reprezentanții anumitor națiuni. În prezent, Rusia are multe puncte de influență diferite în lume, care trebuie abordate imediat pentru a obține pacea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!