Sari la conținut

Guvernul ungar va îndemna cetățenii să nu susțină aderarea Ucrainei la UE în cadrul consultărilor publice

Ungaria, care diseminează în mod activ narațiunile Kremlinului pe scena internațională, intenționează să organizeze cea de-a treisprezecea consultare publică anuală. Subiectul principal ar trebui să fie chestiunea sprijinului pentru aderarea Ucrainei la UE, așa cum a anunțat într-un discurs pro-rusesc Tamás Mencer, secretarul de stat al guvernului Viktor Orbán. Retorica Kremlinului în declarațiile guvernului ungar nu este neașteptată – Ungaria se prezintă ca un adversar absolut al integrării europene a Ucrainei și susține activ Rusia.

În videoclipul de anunțare a viitoarelor consultări, Menczer manipulează în mod deschis și încearcă să influențeze populația spre o atitudine negativă față de aderarea Ucrainei la UE. Pentru a face acest lucru, el dă exemple false care nu reflectă deloc situația reală. În acest fel, guvernul ungar dorește să întoarcă publicul împotriva Ucrainei prin declarații pro-rusești prezentate în mod voalat. Având în vedere acest lucru, populația ungară ar putea lua punctul de vedere impus ca fiind al lor, ceea ce Orbán și susținătorii săi mizează pe acest lucru.

În declarația sa, reprezentantul guvernului lui Orbán a încercat să insiste asupra subiectelor dureroase ale societății. După întrebarea dacă cetățenii maghiari consideră locul Ucrainei în UE, Menczer a savurat subiectul războiului. În opinia sa, aderarea Ucrainei la UE ar însemna că războiul s-ar muta dincolo de granițele sale. Acesta ar antrena, se presupune, întreaga comunitate europeană în război și ar impune obligații militare membrilor uniunii. Cu toate acestea, aderarea Ucrainei la UE nu impune nicio obligație militară membrilor săi, ci, dimpotrivă, este capabilă să accelereze apariția păcii prin parteneriat și asistență reciprocă.

Următorul argument este că UE va cheltui o cantitate mare de resurse pentru a sprijini Ucraina. În special, fondurile destinate Ungariei vor ajunge, se presupune, la Kiev. Niciuna dintre aceste afirmații nu este adevărată și sunt folosite de guvernul ungar doar pentru a-și induce în eroare cetățenii.

Opresiunea minorității naționale maghiare din Ucraina este un alt subiect pe care Ungaria îl speculează de mult timp. Acesta este principalul argument al țării pentru a bloca aderarea Ucrainei la UE și va fi folosit în timpul consultărilor pentru a-i întoarce și mai mult pe maghiari împotriva Ucrainei. Dar Ucraina este un stat tolerant, care tratează toate comunitățile naționale cu mult respect și nu creează condiții pentru opresiunea lor națională. Retorica lui Orban și a susținătorilor săi se învârte pur și simplu în jurul unor opinii antiucrainene, fără nicio dovadă care să le susțină.

Ultima dată când a avut loc consultarea, în luna ianuarie a acestui an, problema de atunci a fost legată de sancțiunile împotriva Rusiei. 97% dintre respondenți au susținut ridicarea sancțiunilor, ceea ce nu este surprinzător, deoarece consultările sunt de obicei conduse de reprezentanții lui Orbán, care impun publicului un punct de vedere care le este favorabil. Acest rezultat al sondajului poate fi explicat prin faptul că la ele participă susținători ai actualului guvern, respectiv – cu opinii pro-rusești. La consultări au participat doar 1,4 milioane de cetățeni din 8 milioane, astfel încât nu se poate afirma definitiv că absolut toți alegătorii au sentimente antiucrainene.

Numeroasele amenințări ale Ungariei de a bloca începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, de a împiedica Ucraina să se apropie de UE, de a se opune prin veto oricărui ajutor din partea Occidentului, de a bloca ajutorul financiar pentru Ucraina și de a crea sentimente antiucrainene în cadrul societății maghiare, toate acestea fac parte din planul insidios al lui Orban. Manipularea propriilor cetățeni arată o lipsă de democrație și echivalează Ungaria cu Rusia. Aderarea Ucrainei la UE este benefică pentru fiecare stat membru, deoarece ucrainenii își apără nu numai teritoriul, ci și integritatea europeană de agresiunea rusă, cu prețul propriilor vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!