Sari la conținut

Integrarea euro-atlantică a Ucrainei la un nou nivel: simplificarea procedurii de aderare și înființarea Consiliului Ucraina-NATO

În timpul summitului NATO de la Vilnius, țările participante au discutat o serie de aspecte, dintre care principalul a vizat integrarea euro-atlantică a Ucrainei. Ucraina se aștepta la o invitație de a adera la Alianță cu termeni de aderare clar definiți, dar nu a primit-o. Statele membre au simplificat calea spre aderare, au oferit promisiuni verbale și condiții. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a mulțumit partenerilor pentru măsurile luate în vederea simplificării procedurii de aderare, precum și pentru sprijinul care continuă să fie acordat țării pentru apărarea națională.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat rezultatele reuniunii. Potrivit acestuia, scenariul parcursului Ucrainei în cadrul alianței a fost deja stabilit și convenit. Documentul conține un text de invitație a Ucrainei la NATO, precum și o listă de condiții cu instrumente pentru îndeplinirea acestora.


Secretarul a menționat că Alianța a convenit, de asemenea, asupra unui pachet de trei elemente menite să faciliteze procedura de aderare a Ucrainei la NATO. Primul element anulează cerința, obligatorie anterior, a unui plan de acțiune pentru aderare. Acest lucru înseamnă simplificarea procedurii de aderare, care va consta acum într-o singură etapă, în loc de două, pentru Ucraina. Șefii de stat au precizat că Ucraina va deveni cu siguranță membră NATO atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite și când aliații o vor susține în unanimitate. În același timp, Stoltenberg a adăugat că toți membrii NATO sunt de acord că Ucraina nu poate adera la alianță cât timp există un război.

Al doilea punct este că forțele armate ucrainene vor adera la standardele NATO, ceea ce va contribui la consolidarea apărării țării și la reconstrucția sectorului de securitate. Alianța va lansa un program de asistență militară pe termen lung de 500 de milioane de dolari pe an pentru modernizarea armatei ucrainene. În ciuda faptului că au dobândit o experiență vastă și și-au îmbunătățit abilitățile, apărătorii Ucrainei au nevoie de mai multă pregătire, de arme și muniții moderne. Standardele NATO vor face din Ucraina cea mai avansată țară din punct de vedere militar dintre membrii NATO, pe măsură ce luptătorii ucraineni vor căpăta experiență pe câmpul de luptă împotriva ocupanților ruși, apărând teritoriul ucrainean și european.


Crearea unui nou Consiliu Ucraina-NATO este al treilea punct din pachet. Acesta va permite oricărei țări membre a Alianței, inclusiv Ucrainei, să convoace de urgență aliații pentru consultări și discuții privind situațiile critice. Scopul Consiliului este de a consolida parteneriatul Ucrainei cu Alianța, în cadrul căruia Ucraina va participa la discuții pe picior de egalitate cu toți ceilalți.

Ucraina luptă acum nu numai pentru dreptul său de a exista, ci și pentru a-și apăra integritatea europeană. Asistența din partea partenerilor este una dintre prioritățile care vor aduce mai aproape victoria democrației asupra arbitrariului rusesc. S-a aflat că, în timpul summitului, participanții au anunțat crearea unei coaliții pentru instruirea piloților ucraineni, echipamente și personal de sprijin pentru avioanele de luptă F-16, care sunt foarte necesare în Ucraina. În plus, multe țări și-au anunțat intenția de a aloca fonduri și de a oferi asistență Ucrainei sub forma unor livrări pe termen lung de arme, muniții, transport și reparații ale echipamentelor deteriorate.


Toate deciziile importante urmau să fie finalizate în cadrul unei reuniuni a Consiliului Ucraina-NATO. În canalul său de telegramă, Volodymyr Zelensky a numit trei priorități pentru partea ucraineană în ajunul reuniunii: noi pachete pentru susținerea armatei pe front, invitarea Ucrainei la NATO și garantarea securității Ucrainei pe drumul spre Alianță.


Kievul încearcă să convingă liderii de stat de importanța aderării Ucrainei la Alianță, care este benefică pentru ambele părți. Întârzierea și tergiversarea oferă Rusiei timp și motivație pentru a comite mai multe crime. Dacă una dintre condițiile Alianței Nord-Atlantice este sfârșitul războiului, Kremlinul va face tot posibilul pentru a se asigura că acesta se prelungește ani de zile. Pentru a-și demonstra nemulțumirea față de summit, Rusia a bombardat din nou orașele ucrainene în noaptea de 12-13 iulie, concentrându-se asupra capitalei.

Ucraina are nevoie de o listă clară și echilibrată de condiții care să nu devină un motiv pentru o nouă amânare în viitor. Kievul este pregătit să îndeplinească toate punctele de pe drumul către NATO care nu vor afecta integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei ca stat. Lipsa de voință a membrilor Alianței de a acționa în acest moment a fost percepută de Rusia ca o undă verde pentru continuarea terorii. Viitorul Alianței însăși se decide pe frontul ucrainean, așa că deciziile strategice trebuie luate și acționate rapid. NATO trebuie să dovedească faptul că este o organizație serioasă, care îndeplinește ceea ce promite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!