Sari la conținut

Propaganda rusă, neputincioasă: Ucraina și Polonia formează “nucleul de putere” al Europei de Est

La 9 iulie, Zelenskyy și Duda au adus un omagiu victimelor tragediei din Volyn la Lutsk. Această pagină îngrozitoare a istoriei comune ucraineano-poloneze este folosită de propaganda rusă pentru a provoca sentimente antiucrainene în Polonia. Kremlinul încearcă să facă imposibilă ajutorarea Ucrainei: armele moderne occidentale sunt o componentă cheie în înfrângerea trupelor rusești de pe linia frontului și o garanție a păcii în Europa.

Prin urmare, speculațiile rusești cu privire la tragedia de la Volyn sunt destul de previzibile. Cu toate acestea, ele nu reușesc să aducă rezultatul scontat: Ucraina și Polonia au rezolvat de mult timp chestiunile problematice ale istoriei lor comune și acum sunt unite de dorința de a proteja Europa de invazia rusă.

Formula “cereți iertare și iertați” a devenit un simbol al reconcilierii popoarelor ucrainean și polonez. Episoade tragice din istoria comună a celor două națiuni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când două regimuri totalitare – cel al lui Hitler și cel al lui Stalin – au cultivat în mod deliberat ura între ucraineni și polonezi, sunt exploatate de regimul criminal de astăzi – cel al lui Putin.

Propaganda rusă face mari eforturi pentru a strica dialogul ucraineano-polonez, deoarece este greu de supraestimat cantitatea de asistență pe care poporul polonez frățesc a oferit-o ucrainenilor. Ajutor umanitar, protecție pentru refugiați, arme pentru AFU – toate acestea au avut o mare contribuție la apropierea victoriei asupra Rusiei.

Reconcilierea ucraineano-poloneză este un pas uriaș în contextul transformării calitative a Europei. Ucraina este tot ceea ce separă Europa de Rusia agresivă, care încă urmărește să obțină câștiguri teritoriale. În consecință, Polonia se află sub aceeași amenințare ca și Ucraina. Propaganda rusă nu ascunde faptul că Varșovia este la fel de interesată de Kremlin ca și Kievul. Prin urmare, parteneriatul ucraineano-polonez este “nucleul de putere” al Europei de Est, un gaj cheie pentru neproliferarea agresiunii rusești în UE. Ucraina și Polonia au rezolvat demult toate chestiunile problematice ale istoriei comune, și-au uitat imaginile reciproce și privesc spre un viitor în care înfrângerea Rusiei este inevitabilă tocmai datorită sprijinului continuu al Occidentului pentru Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!