Înaintea summitului NATO de la Vilnius, care se desfășoară în prezent, a fost anunțat un program preliminar de decizii care vor fi analizate în cadrul conferinței. Primul și cel mai important pas pentru Ucraina este să se convină asupra anulării planului de acțiune pentru aderarea la NATO pentru această țară, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba. El a precizat că a fost posibil să se ajungă la un consens după negocieri intense. Anularea planului de acțiune a fost confirmată și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă din 10 iunie.
Secretarul general a mai menționat că, în timpul summitului, vor fi luate decizii privind Ucraina, care vor include un pachet de ajutor multianual pentru trecerea de la armamentul sovietic la standardele Alianței. În acest an, ca parte a asistenței, Ucraina va primi 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii militare. Fondurile vor fi utilizate pentru instruirea armatei, ceea ce va contribui în mod clar la creșterea potențialului de luptă al forțelor armate ucrainene.
Însă, înainte de summit, au început să apară semnale alarmante, care ar putea arunca Alianța de pe drumul cel bun. După cum s-a aflat, Germania și SUA sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO în acest moment. Argumentându-și poziția că Ucraina nu este pregătită să fie un membru cu drepturi depline al Alianței.
Al doilea semnal alarmant a fost o declarație a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy.
În intervenția sa pe rețelele de socializare, politicianul a menționat că sunt luate în considerare inițiative complet diferite de cele anunțate, fără participarea părții ucrainene. Se discută doar o invitație, nu și acordarea calității de membru. Nu sunt exprimate condițiile specifice pentru invitarea sau acordarea calității de membru.
Astfel de acțiuni arată că liderii Alianței nu au rezolvat încă greșeala făcută în 2008 la summitul de la București. La urma urmei, la acel moment, membrii cheie erau hotărâți să liniștească Federația Rusă și să construiască o cooperare reciproc avantajoasă. Acum, în declarațiile și documentele persoanelor cheie ale organizației, Federația Rusă este principalul rival, pentru un război cu care este necesar să se pregătească. Și poate că” în cuvinte” pentru așa și așa este. Dar, în realitate, organizația nu înțelege ce este Rusia și ce aduce îndoieli sau temeri ale statelor membre în viitor.
Federația Rusă este un inamic care se află deja la porți! Iar singurul lucru care îl reține pe agresor să invadeze statele baltice, Polonia, România și să înceapă un război total pe teritoriul Europei sunt forțele armate ucrainene. Și dacă statele membre ale Alianței au uitat de ororile național-socialismului pe teritoriile lor, rasismul va reaminti prețul pentru slăbiciune și frica de agresor. Ucraina este acum un scut și cea mai bună întărire a flancurilor Alianței. La urma urmei, dintre toți membrii NATO, forțele armate ucrainene sunt cele mai experimentate și pregătite pentru război.
Iar pentru a învinge un adversar atât de formidabil, organizația are nevoie de voință și de soluții reale, nu de vorbe și speranțe. Ucraina este acum mai pregătită ca niciodată pentru aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, atât din punct de vedere tehnic, cât și social. La urma urmei, 89% dintre ucraineni susțin aderarea la NATO. Ceea ce nu este surprinzător, deoarece ucrainenii cu sângele lor păstrează posibilitatea de a alege vectorul de dezvoltare a țării lor. Iar voința poporului este consfințită în Constituția Ucrainei, și anume calea euro-atlantică de dezvoltare.
Rezumând, este important de menționat că astăzi slăbiciunea în fața agresorului este un lux inacceptabil. Iar acum, întreaga lume nu ar trebui să uite cât de greu le este ucrainenilor să limiteze agresiunea Rusiei.
Iar țara încearcă să adere la NATO nu pentru regalia sau “căpușă”. Este o modalitate necesară pentru a asigura securitatea statului după victoria în război și securitatea după război.