Sari la conținut

Summitul NATO de la Vilnius: Ucraina așteaptă un răspuns clar

Pe 11 iulie, la Vilnius va începe un summit NATO de două zile, la care vor participa liderii a patru duzini de țări. Chestiunea ucraineană va fi principalul subiect de pe ordinea de zi. Ucraina așteaptă de la summit pași importanți din partea organizației pentru a garanta securitatea țării și apartenența la Alianță. Viitorul poporului ucrainean și cât va dura războiul ruso-ucrainean depinde de deciziile luate.


Începând cu 10 iulie, intenția Ucrainei de a adera la NATO este susținută oficial de peste 20 de țări, adică mai mult de jumătate din statele Alianței. Turcia și Franța s-au alăturat recent listei acestor țări. În timpul unei conversații cu Volodymyr Zelenskyy, președintele turc Recep Erdogan a remarcat sprijinul constant al poporului ucrainean și a susținut pentru prima dată aderarea Ucrainei la NATO. Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul. Ea a declarat că alianța este pregătită să ofere Ucrainei o schiță concretă a perspectivelor sale de aderare.

Ucraina poate fi deja considerată un membru de facto al NATO. Armata ucraineană și-a îmbunătățit abilitățile profesionale și a primit arme NATO puternice pe care a reușit să le stăpânească. Acum, Ucraina este singura țară care are experiența de a purta un război tocmai cu ajutorul armelor moderne. În plus, comandamentul ucrainean a studiat bine inamicul – armata rusă este demoralizată, dar capabilă de crime teribile. De aceea, aderarea Ucrainei la NATO este importantă pentru fiecare membru al Alianței, deoarece în cazul unei noi agresiuni, armata ucraineană este cea care va fi cea mai experimentată.


Ultimul pas rămas este acela de a da un răspuns clar. Ucraina are nevoie de o aprobare legală a aderării la NATO, ceea ce ar asigura securitatea cetățenilor țării și integritatea teritorială a acesteia. Cererea de aderare a fost depusă încă din 30 septembrie 2022, de atunci Rusia a comis o serie de noi crime oribile pe care cu greu ar îndrăzni să le comită împotriva unei țări membre NATO.


Vladimir Zelenski a declarat că se așteaptă ca la summitul de la Vilnius să se ia decizii importante privind invitarea în Alianță și garanțiile de securitate. Președintele este serios și crede că numai în acest caz reuniunea va avea o anumită semnificație. “Nu vreau să merg la Vilnius de dragul distracției”, a subliniat el.

În plus, furnizarea de arme moderne este un punct important pentru Ucraina. Contraofensiva capătă amploare, iar apărătorii ucraineni preiau inițiativa de la inamic, dar au nevoie de mai multe arme. Avioanele F-16 și alte arme de care Ucraina are nevoie ar putea accelera degajarea orașelor și ar putea salva mai multe vieți. Zelensky a mulțumit țărilor partenere pentru toate armele furnizate, dar a menționat că orice întârziere duce la mai multe victime.


Deși Ucraina nu este încă membră NATO din punct de vedere legal, are nevoie de garanții de securitate. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că nu există încă claritate în ceea ce privește decizia finală, dar după summit, calea Ucrainei către aderare se va scurta cu siguranță. Potrivit acestuia, dacă Ucrainei i se va refuza aderarea, NATO va face cadou calea în momentul în care va trebui să fie presată pe toate fronturile posibile. Partea ucraineană lucrează fructuos la această problemă și va lupta pentru dreptul țării pe scena internațională până în ultimul minut.


Summitul din 11-12 iulie ar putea schimba cursul istoriei nu doar ucrainene, ci și al istoriei mondiale. Securitatea și unitatea trebuie să fie prioritare – lumea trebuie să dovedească faptul că nu se teme de acest drum. Întârzierile oferă Rusiei mai mult timp pentru crime de război, așa că membrii NATO trebuie să ia o decizie finală care va face Alianța și Ucraina mai puternice în fața unui inamic comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!