Sari la conținut

Detenția nejustificată a prizonierilor de război ucraineni în Ungaria

Ungaria blochează accesul autorităților ucrainene la 11 foști prizonieri de război luați prizonieri de război de către ruși. La 8 iunie 2023, s-a aflat că Rusia a desfășurat un proces ilegal de transfer al prizonierilor de război fără ca guvernul ucrainean sau organizațiile internaționale pentru drepturile omului să fie informate. Ucraina cere clarificarea situației și întoarcerea imediată a apărătorilor ucraineni acasă.


Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó neagă acuzațiile, afirmând că negocierile au fost purtate de organizații religioase și că prizonierii înșiși sunt “persoane libere” care aleg să plece sau să rămână în țară. Cu toate acestea, asigurările autorităților maghiare cu privire la statutul liber al apărătorilor ucraineni sunt false.


Andriy Yusov, reprezentant al GUR și al Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, consideră că relatările ungare sunt dezinformări. Conform Convenției de la Geneva, Ucraina trebuia să ofere posibilitatea de a monitoriza și verifica condițiile de ședere și starea prizonierilor de război, ceea ce nu s-a făcut. Autoritățile maghiare nu furnizează o listă exactă cu numele și locațiile militarilor.


“Există informații, în special de la rudele mai multor prizonieri de război, că de fapt aceștia nu au fost eliberați în tot acest timp. Erau supravegheați, iar contactul și comunicarea erau limitate. Comunicarea cu rudele în prezența unor terțe părți a fost limitată”, a adăugat Iusov.


Faptul că Ungaria a ignorat legislația internațională și ucraineană și a încălcat drepturile apărătorilor ucraineni luați prizonieri de Rusia arată lumii adevărata față a țării. Relațiile dintre Ucraina și Ungaria s-au deteriorat de la izbucnirea războiului la scară largă: Ungaria continuă să mențină legăturile cu Rusia, exprimând narațiunile Kremlinului și blocând ajutorul UE și impunerea de sancțiuni împotriva țării agresoare.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii nu și-a îndeplinit datoria, care era aceea de a identifica prizonierii de război și de a transmite aceste informații guvernului ucrainean în conformitate cu dreptul internațional. Inițial, Ucraina avea o listă neoficială, dar la 16 iunie, comisarul pentru persoane dispărute în circumstanțe speciale, Oleg Kotenko, a declarat că Ucraina a reușit să identifice locația și numele prizonierilor ucraineni de origine maghiară.


Ulterior, ambasada ucraineană de la Budapesta a reușit totuși să aducă ilegal în Ucraina trei prizonieri de război. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Mykolenko, a declarat că autoritățile ucrainene vor continua să ia măsurile necesare pentru a întoarce din Ungaria toți luptătorii ucraineni luați din Rusia. Ucraina cere Ungariei să ofere o oportunitate neîngrădită pentru foștii prizonieri de război de a se întoarce acasă.

Autoritățile maghiare ar trebui să ofere o explicație oficială a situației, în concordanță cu adevărul. Detenția ilegală și nejustificată a cetățenilor ucraineni pe teritoriul unui stat străin încalcă dreptul internațional, în special Convențiile europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.


Asocierea strânsă și continuă a unui stat membru al UE și a unui stat membru NATO cu Rusia, în special persecutarea unui dictator rus, ridică întrebări la nivel internațional și pune sub semnul întrebării reputația Budapestei și a acestor organizații. Acțiunile și narațiunile statului ridică îndoieli cu privire la motivele umanitare ale exportului de ucraineni în Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!